Projekt zrealizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Polska Wschodnia, oś priorytetowa 1 Przedsiębiorcza Polska Wschodnia, działanie 1.1 Platformy startowe dla nowych pomysłów, poddziałanie 1.1.2 Rozwój startupów w Polsce Wschodniej
Tytuł projektu:
LACRES – automatyczny modułowy system przygotowywania ekologicznych tradycyjnych serów półtwardych do sprzedaży hurtowej
Cel projektu:
Celem projektu jest wdrożenie na rynek autorskiej, innowacyjnej technologii automatycznego systemu
modułowego przygotowywania ekologicznych, tradycyjnych serów półtwardych do sprzedaży hurtowej.
Planowane efekty:
Przedmiotowy Projekt zakłada wdrożenie na rynek europejski innowacyjnej technologii przygotowywania serów, w postaci modułowej, automatycznej i adaptacyjnej linii technologicznej, znajdującej możliwości zastosowania w firmach, zajmujących się produkcją, przetwarzaniem oraz dystrybucją tradycyjnych serów półtwardych. Opracowane rozwiązanie (adaptacyjna linia technologiczna) automatyzuje, optymalizuje i podnosi jakość oraz powtarzalność procesu przygotowywania serów półtwardych przeznaczonych na sous-vide, czyli serów gotowych do sprzedaży hurtowej, tj. umytych z morge’u, wysuszonych, porcjowanych i zapakowanych.
Wartość projektu: 1 330 154,00 PLN
Wkład Funduszy Europejskich: 992 630,00 PLN